Idag åker vi till Toscana och provar två viner.

Vi börjar med Brunello di Montalcino från kooperativet

Agricoltori del Chianti Geografico med årgång 2015. Vinet är gjort på druvan Sangiovese Grosso, en variant av sangiovesedruvan som även kallas Brunello. Det här är ett vin som verkligen vinner på lagring. Det bjuder på en doft av mogna körsbär, örter och lakrits och i smaken hittar du kryddor, fatkaraktär, tobak och kakao. Ett perfekt, kraftfullt vin till höstens grytor, mogna ostar eller varför inte höstlamm med en krämig potatisgratäng?

2015 Brunello di Montalcino har varunummer 80413 kostar 219:- och finns i Systembolagets beställningssortiment.

Det andra vinet är en Chianti Classico från Castello di Brolio, årgången är den fantastiska 2016 och vinet görs av 97% Sangiovese och 3% Abrusco

Här bjuds du på en stor, djup doft med intensiv röd frukt och tydliga toner av vanilj och rostade toner av ekfatslagring. Smaken harmonierar med doften och här hittar du körsbär, plommon och vanilj. Det här vinet mår bra av lite luft så häll gärna över det på karaff 30 minuter innan servering och gärna vid en temperatur på 16 – 18°. Vinet passar till vilt, långkokt kött och svamp  men även till lagrade hårdostar. 2016 Castello di Brolio har varunummer 78008 kostar 369:- och finns i Systembolagets beställningssortiment.

Categories:

Tags:

No responses yet

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *