Ingredienser
2 msk olivolja
80 g pancetta (kan uteslutas för en vegetarisk soppa)
200 g gul lök, hackad
100 g morötter, i kuber
80 g fänkål, i kuber
15 g vitlök, finhackad
2 kvistar timjan
1 nypa pepparflakes
2 tsk salt
2 tsk nymalen svartpeppar
1 burk hela tomater
80 g svartkål
½ dl vitt torrt vin
750 g buljong (grönsak eller kyckling
1 bit parmesanskalk
3,5 dl torkade cannellinibönor, lagda i vatten över natten och sedan kokade 50 minuter. Eller två burkar avrunna färdiga bönor.
Topping
50 g bladpersilja, finhackad
Riven pecorino eller parmesan
Grovt bröd i bitar
Citronolja
Gör så här
I en stor gryta, hetta upp olivoljan till medelvärme, fräs lök och pancetta tills löken blir genomskinlig (7 minuter)
Sänk värmen och tillsätt morötter, fänkål, vitlök, salt, peppar och chiliflakes, tillaga tills morötterna mjuknat, (ca 10 minuter)
Tillsätt tomater och svartkål tillsammans med vinet, sjud i 8 minuter under omrörning
Tillsätt buljong och bönor med parmesanskalken, koka upp och låt sjuda ytterligare 15 minuter.
Tillsätt persilja och justera smaken med salt och peppar.
Servera med riven ost och grovt bröd.
No responses yet